Kommer Försvarsmakten leva upp till sina löften om höjda löner?

Vi på Försvarsförbundet ser ofta konsekvenserna av löften som gång på gång ges, men som sällan infrias fullt ut. Överbefälhavare Micael Bydén har vid flera tillfällen betonat vikten av konkurrenskraftiga löner för att rekrytera och behålla kvalificerad personal. Vi välkomnar dessa uttalanden, men vi frågar oss: när blir ord till handling?

Försvarsmakten står inför enorma utmaningar. Personalbristen är akut och pressen på de anställda ökar dag för dag. Vi ser hur tekniska specialister lämnar försvaret, ofta för att lönerna helt enkelt inte speglar deras värde eller det ansvar de bär. Samtidigt ser vi också en växande konkurrens från andra arbetsgivare som erbjuder betydligt bättre villkor.

Årets RALS-förhandlingar blir avgörande. För att Sverige ska kunna fortsätta bygga en stark och effektiv försvarsmakt måste lönefrågan prioriteras på allvar. Det räcker inte längre med löften om "skäliga" löner. Vi behöver konkreta åtgärder som gör skillnad, och vi behöver dem nu. Frågan vi ställer till Försvarsmakten och ÖB är: Kommer ni att leverera?

Försvarsförbundet