Hallå där, Göran Härnvall

Efter många år som konsult inom produktutveckling valde Göran att söka nya utmaningar och fann sin nya bana som sjöövervakningsoperatör. I sin roll övervakar han sjötrafik och territoriell integritet och samarbetar nära andra myndigheter för att säkerställa tryggheten på Sveriges vatten.

Göran Toppbild.

Namn: Göran Härnvall
Yrke:
Sjöövervakningsoperatör
Arbetsplats:
Muskö, i skyddade lokaler i berget
Fackligt uppdrag:
Platsombud

Hur kom det sig att du började inom yrket? 

Jag kände att det var dags för en förändring och ville ha ett jobb som skulle ge mig lite mer fritid för att kunna prova på egna projekt. Dessutom lockade det sociala, eftersom jag tidigare hade jobbat ensam i många år och saknade den gemenskapen.

Hur är arbetet upplagt? 
Arbetet är uppdelat i två skift, med start antingen tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Efter varje pass sker en överlämning där all aktuell information delas mellan skiften. Arbetet sker i block om tre till fyra dagar eller nätter i rad, med långa pass på 12,5 timmar, följt av ungefär en veckas ledighet.

Berätta om dina arbetsuppgifter
Den huvudsakliga uppgiften är att övervaka ett specifikt område, säkerställa territoriell integritet och kontrollera sjötrafiken inom området. Systemet som vi arbetar med tar in data från sensorer och via AIS, dvs den information som fartygen skickar ut via transponder. Informationen bearbetas sedan för att få en så exakt bild som möjligt av sjötrafiken och fartygsrörelserna. Därefter delas denna information med högre chef och marina enheter som är ute till sjöss. Vi har också ett nära samarbete med andra myndigheter, som till exempel kustbevakningen. 

Vad tycker du är det bästa med jobbet?
Arbetstiderna, och att man kan kombinera jobbet med andra intressen. Jag är en person som trivs med att ha flera järn i elden, som nu när jag studerar parallellt med arbetet. Tidigare har jag även drivit ett eget företag vid sidan av.

Ser du några utmaningar? 
Bemanningen är en utmaning. Vi har en stor rörlighet med många unga som söker sig vidare till nya yrken eller studier. Vi är också väldigt specialiserade och det finns ingen reserv att kalla in om vi blir färre. Då får vi helt enkelt jobba extra. Sommarperioden brukar alltid bli lite mer ansträngd, eftersom vi måste lösa ordinarie arbetsuppgifter med befintlig personal då många är på semester och det är svårt att få in extra personal för att täcka upp. Det brukar medföra stora förändringar i schemaläggningen.