Unga behöver rustas för en annorlunda framtid

Ann Therese Artikel.

Vi lever just nu i en tid av stark förändring där geopolitik, teknologisk utveckling och ett mer fientligt politiskt klimat skapar svallvågor i vår omvärld. Behovet av arbetsgivare som förbereder unga för framtidens utmaningar är stort. 

När dagens universitets- och högskolestudenter rankar attraktiva arbetsgivare toppas listan enligt Universum av techjättar, finansbolag, stora industrier och myndigheter. Genom att ge den yngre generationen möjlighet att utveckla färdigheter och kompetenser för morgondagens samhälle kan arbetsgivare få dem att stanna. Arbetsklimatet är viktigt och för att skapa det är ledarskapet mest avgörande.

Allt färre unga upplever livet som tryggt, och intresset för långsiktiga samhällsfrågor sjunker, enligt Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2024. Pengar, prylar och status har blivit viktigare, samtidigt som balans mellan arbete och fritid värderas högt. De värderingar som bygger på frihet, demokrati och mänskliga rättigheter hotas globalt, vilket gör det viktigt att unga lär sig värdet av att försvara dessa principer. Kanske kommer en orolig omvärld med kriser, konflikter och katastrofer att skapa ett behov av gemensamma lösningar.

I skolan, värnplikten och på arbetsplatser finns möjligheten att förse unga med kompetenser som kommer efterfrågas i framtiden och en tro på en positiv framtid där våra ideal är värda att skydda. Enligt World Economic 
Forums rapport ”Future of Jobs” 2023 lyfts analytiskt och kreativt tänkande, nyfikenhet, livslångt lärande, empati och lyhördhet fram som nyckelkompetenser på den moderna arbetsmarknaden.

Nu när AI dessutom börjar användas på allt bredare front kan unga komma att påverkas mer än många andra grupper på arbetsmarknaden. Jobb med administrativa, repetitiva arbetsmoment, ofta utförda av unga och nyanställda, är bland de första som automatiseras bort. Dessa jobb har också ofta varit en inkörsport till arbetsmarknaden, ett första steg efter studenten eller under studietiden. Kraven på unga kan förväntas bli högre, och deras förmåga att hantera en förändrad arbetsmarknad med andra förväntningar på kompetenser och färdigheter lär bli allt viktigare. Vi måste ge dem verktygen och möjligheterna att möta dessa krav – och där kan försvaret spela en central roll.

Ann-Therése Enarsson, 
vd på tankesmedjan Futurion

Detta är en krönika. Eventuella åsikter
som uttrycks är skribentens egna.