Vårt behov av trygghet i allvarstider

Ann Therese Artikel.

Vi lever i allvarstider. Det oroliga läget i världen och Sverige speglas i Medieakademins förtroendebarometer. När det blir kris söker vi oss till det som har med trygghet och säkerhet att göra. Svenskarnas förtroende för Nato är högre är för FN, kungahuset och staten. Svenska försvars- och säkerhetsmyndigheter når rekordstort förtroende. Förtroende för facket har gått upp med en procentenhet till 41 procent, vilket ger en placering mellan Volvo och riksdagen.

Samtidigt når Svenska kyrkan sin högsta notering någonsin. Det ligger i linje med Ungdomsbarometerns årliga trendrapport, där svaret från över 17 000 unga i åldern 15–24 år var att årets influencer 2025 kan bli Jesus! Ja, du läste rätt. Trenden reflekterar ett djupare behov av större sammanhang och mening. Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, tror att förklaringen ligger i att politik och vetenskap inte räcker till för att söka svar på större frågor som varför vi finns eller vad meningen med livet är. Andligheten ses som en möjlighet att få hjälp att hantera stress, ensamhet och de existentiella frågor som ofta förbises i dagens samhälle.

Utvecklingen går just nu fortare än många av oss just vill. Vi vet att unga värderar en trygg och förutsägbar arbetssituation. De anser att det är mindre viktigt med flexibilitet i arbetssituationen, såsom fria arbetstider och möjlighet till distansarbete. 

Samtidigt omformas den globala ekonomin av ökad geopolitisk oro, förändrade handelsmönster, brådskande klimatomställning och en revolutionerande teknisk utveckling. Detta förändrar var tillväxten sker, var de kvalificerade jobben skapas och hur handel och värdekedjor utvecklas. 

Futurion har tagit fram rapporten Global ekonomi i omvandling som beskriver hur utvecklingen utmanar vår framtida konkurrenskraft och motståndskraft. I rapporten betonas vikten av att EU blir mer proaktivt för att minska tillväxt- och innovationsgapet till Kina och USA, men också hur Sverige ska bli ledande inom hållbar tillväxt, omställning och jobbskapande. Vi är beroende av öppenhet och frihandel och behöver värna den inre marknaden och de globala institutionerna. 

I dessa allvarstider är det nödvändigt att vi rustar oss för att kunna möta de utmaningar och problem vi står inför. Oavsett sammanhang – i skolan, på jobbet och tillsammans med familj och vänner – behöver vi slå vakt om ett samhälle där människor känner tillit, trygghet och delaktighet.


Ann-Therése Enarsson, 
vd på tankesmedjan Futurion

Detta är en krönika. Eventuella åsikter
som uttrycks är skribentens egna.