Försvarsförbundet deltog på Folk och Försvars rikskonferens 2025

Folk Och Försvar.

Försvarsförbundet medverkade vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen, som genomfördes den 12–14 januari 2025. Försvarsförbundet representerades av Caroline Nilsson, ordförande, och Martin Sparr, vice ordförande. Årets tema var "Ledarskap och styrning för motståndskraft", med fokus på hur Sverige kan möta säkerhetspolitiska utmaningar i en föränderlig värld.

Både utmaningar och möjligheter diskuterades, med fokus på att bygga ett mer motståndskraftigt Sverige genom snabbare beslut, djupare samarbeten och ett tydligt ledarskap. Dialogerna fokuserade på aktuella frågor som global säkerhet, innovation och samverkan för att stärka totalförsvaret.

Radmila Šekerinska, Deputy Secretary General för NATO, belyste vikten av internationellt samarbete i ljuset av det pågående kriget i Ukraina. Försvarsminister Pål Johnson talade om att snabbare beslutsprocesser är avgörande för totalförsvaret, och justitieminister Gunnar Strömmer underströk behovet av nya lösningar för att möta brottslighetens hot mot demokratin.

ÖB, Michael Claesson, betonade vikten av att uppnå Försvarsmaktens operativa målsättning och säkerställa hög krigsförmåga. Samtidigt lyfte han personalomsättningen inom Försvarsmakten, som normalt i jämförelse med andra myndigheter.

Caroline Nilsson, Försvarsförbundets ordförande, kommenterar:

- Folk och Försvars rikskonferens är en viktig plattform som ger både insyn i hur arbetet inom totalförsvaret fortskrider och möjligheter till samverkan mellan beslutsfattare och försvarssektorns aktörer. En av de frågor som diskuterades, och som är särskilt angelägen för oss, är personalomsättningen inom Försvarsmakten. Det är oroande att ÖB framhåller en nivå på 6 % som acceptabel eftersom det ligger i linje med andra myndigheter. Vi anser att det krävs ett starkare fokus på att behålla kompetensen inom Försvarsmakten för att långsiktigt säkerställa försvarsförmågan.

Varje år sedan 1946 genomför Folk och Försvar Rikskonferensen: Sveriges främsta forum för diskussion om säkerhetspolitik, försvar och samhällets krisberedskap. Rikskonferensen samlar varje år ca 350 deltagare och 70 talare under tre dagar för kunskapsspridning, samtal och debatt.